Kategoriarkiv: Nyheter

ÖNSKNINGAR

Jesus Kristus är Uppstånden!

Kära FÖRSAMLINGSMEDLEMMAR!

Jesus Kristus har dött för våra synder.

Genom sin ärorika uppståndelse besegrade han döden.

Låt oss därför i glädje sjunga HALLELUJA!

I denna glädje önskar vi er en Glad Påsk och Guds rikaste välsignelse.

Kapucinerna i Skövde

Aktuellt i vår församling

Söndagen den 27 april – Besök av Apostoliske Nuntien Ärkebiskop Julio Murat 

11.30 Mässa i Skövde – efteråt lunch som förbereds av församlingsmedlemmar från IRAK. Alla är hjärtligt välkomna. 

Apostolisk nuntiatur är en diplomatisk beskickning från Heliga stolen. Även om Heliga stolen inte är en stat betraktas nuntiaturen som en diplomatisk beskickning på samma nivå som en ambassad, snarare än som en ständig representation vid en internationell organisation. Stater som önskar diplomatiska relationer med påven sänder inte sina ambassadörer till Vatikanstaten, utan till Heliga stolen. 

Enligt Wienkonventionen tillerkänns den apostoliske nuntien samma rang som en ambassadör. Den apostoliska nuntiaturen i Sverige ligger i Djursholm. 

Söndagen den 4 maj – Församlingsmöte 

Söndagen den 4 maj äger församlingsmöte (församlingens årsmöte) rum i Skövde efter högmässan. Alla församlingsmedlemmar är välkomna. Om en röstberättigad församlingsmedlem vill lämna en motion till församlingsmötet, måste detta göras skriftligen till kyrkoherden (expeditionen tfn 0500-417149; måndag, onsdag och torsdag kl. 09.00-12.00) senast en vecka före mötet. Rösträtt vid församlingsmötet har varje närvarande registrerad församlingsmedlem som har fyllt 16 år.  

Emmaus Reträtt för men (på engelska) 9/5 – 11/5 2025Lärljungagården, Solbergavägen 2, 511 93, Torestorp

Pastoralråd Marielund

Möte med stiftets pastoralråd 28-30 mars 2024 på Marielund

Fredag 28 mars
Biskopen om nytt i Stift och i Världen
Vandalisering i domkyrkan – del i vår tid, men jubelåret fortsätter!
Flera nya prästkallelser – men få nya kallelser bland ordenssystrarna.
Minskat inflöde av katoliker till Sverige, en följd av en restriktivare migrationspolitik.
Vigslar och barndop minskar, men vuxendop ökar, vilket är trend i hela Europa.
Samtal pågår med statsmakten om ”demokrativillkor” för samfunden. Samfundens jurister i flera samfund är aktiva i att försöka hjälpa till med samfundens respons till statsmakten. Alla samfund kommer att behöva ansöka igen om möjligheten att ta upp avgift genom via Skatteverket.
Om man vill hitta kritiska punkter, finns det ett antal exempel där katolska kyrkan skulle kunna ifrågasättas: hierarkisk modell, icke jämlikhet i vissa frågor, ej vigsel samkönade par. Man har försökt lugna kyrkorna och biskopen har till och med fått ett samtal från statsrådet Forssmed med uppmaning att inte oroas – men bara ett sådant samtal är i sig ett tecken till oro.
Bland annat nytt finns också en tanke om att slopa den nuvarande ordningen med särlagstiftning för Svenska kyrkan och införa en lag om trossamfund som verkligen är gemensam för alla samfund i Sverigs.
Sammanfattningsvis finner biskopen att det i vår tid finns ett större intresse för tron och kyrkan, men också större restriktivitet och motstånd i vissa frågor.
Vad gäller inkommande präster och systrar märker vi en sådan ny hållning i praktiken, där nya inkomstvillkor förhindrar medarbetare från icke EU-länder att komma till oss.
En ständigt återkommande fråga är glädjen över mångfalden och utmaningen till enhet i stiftet. Hur kan vi stärka enheten och samtidigt berikas med nya grupperingar?
Ett sådant arbete på enhet i stiftet, är att arbete på en missionsordning påbörjas, jämför arbetet med församlingsordningen. Missionsordning är ett regelverk för missionernas villkor och arbete i Stockholms katolska stift.
Det är numer svårt att hitta representanter till pastoralrådet från missionerna och orientaliska kyrkorna. Mycket av kyrkans liv, förrättningar inte minst, levs i missionerna. Vi behöver integreras mer, och då är representationen i pastoralrådet viktig.
Det finns tyvärr inre spänningar i vissa missioner, vilket förstås i sig är utmanande i arbetet på integration i stiftet.


Lördag den 29 mars
09.15 Hela människan – generalsekreterare Mia Nilsson
Mia Nilsson presenterade organisationen Hela människan. Tolv kyrkor är huvudmän för föreningen– däribland katolska kyrkan. Finns på 45 platser i Sverige idag. Man har stöd av offentliga medel men också gåvor. Började som nykterhetsrörelse i samband med rusdrycksomröstningen. Incitamentet är människor i utsatt livssituation utifrån kyrkans uppdrag att stå på den svages sida.
Ria-byråer startades, förkortningen betyder rådgivning i alkoholfrågor. Efterhand såg man fler beroenden och livssituationen som orsakar utsatthet. Det ledde efterhan till att organisationen arbetar med fler beroenden – inte är en ”ren” nykterhetsrörelse. Man antog nytt namn: Hela människan.
Driver second-handbutiker, sociala mat/livsmedelsbutiker, måltidsverksamhet. Öppen verksamhet – komma få frukost, rena kläder gemenskap. Hälsofrämjande aktiviteter. Har läkarmottagning på vissa platser. Arbetsintegrerande insatser – t ex arbete i butik. Familjearbete från barnperspektiv – möta barn i utsatta livssituationer. Barnets perspektiv centralt. Arbete mot människohandel.


10.30 Peter Brune, generalsekreterare Caritas
Peter Brune började med en fråga han fått i Fruängen efter ett mord: Varför fanns ni [katolska kyrkan] inte där? Hur kan vi vara närvarande och kan vi med vår närvaro förhindra mord och andra våldsdåd som plågar vår samhälle.
Grunden för Caritas arbete är katolska socialläran, stiftets socialpastorala plan, Matteus 25: hungrig, törstig …
Tre perspektiv på ”uppdraget”: bygga gemenskap, ge röst, ge service. Men allt mindre tid i kyrkornas arbete ägnas åt att ”ge röst”.
Caritas Sverige är en liten organisation med 6 personer anställda. De är många fler i t ex Norge.
En aktuell verksamhet är pilotprojektet Mötesplats Caritas Stockholm – en verksamhet med många olika former av stöd. På gång även i Göteborg och Malmö.
Anslag både från nationella och internationella givare eller anslagsgivare, inklusive staten. Traditionellt har i Sverige de egna gåvogivarna stått för de mesta resurserna och man har varit försiktig med externa (statliga) bidrag. Framöver tänker man sig våga öka externa bidrag något.
Caritas Sverige har en delvis ny organisation och är numer en ideell förening där ett församlingar är medlemmar. Målet är att församlingar skall vara grunden för / i Caritas Sverige.
Kommande17-18 maj bjuds alla (församlingar) in till årsmöteshelg i Stockholm. Församlingar uppmanas anmäla sig som medlem och komma på mötet.
Starta Caritas-grupp i församlingen! Ta tillvara olika kompetenser; språk, juridik, fysioterapi …Formen behöver inte vara en lokal förening – det är församlingen i sig som är medlem i Caritas Sverige.
Fördelen med frivillig karitativ verksamhet jämfört med kommunens socialtjänst är att frivilliga ofta kan ge mera tid än vad socialtjänsten kan (som kanske måste ha rätt strikta tidsbokningar).
Peter ställde två frågor till pastoralrådet: Hur kan Caritas Sverige växa? Vad viktigast för Caritas Sverige de närmaste åren 2026-2028?
Efter grupprsamtalet forstatte Peter med att tala om risker för utsatta människor i vårt samhälle, som brukar grupperas i uppväxtmiljö, familjesituation och diagnos (alltså personlig utmaning i form av sjukdom eller funktionshinder) men vände perspektivet. För varje riskfaktor finns en skyddsfaktor. Hur kan vi som församling vara skyddsfaktorer?
Folkhögskolorna kan vara en ny början för ungdomar som hamnar fel. Tre katolska folkhögskolor är i verksamhet i Sverige. Kan vi slussa människor dit?

Biskopens kommentar till förmiddagens program
Biskopen påminde om hur ofta våra präster, ordensfolk och även han är indragna i den våldsvåg som drar över Sverige och blir kallade till häkten och anstalter för att möta mycket unga katolska förövare eller till begravningar och sorgehus för att ta hand om sörjande katoliker till unga offer. Biskopen tackar för våra insatser och hoppas att vi några gånger faktiskt varit på plats och så kunnat förhindra något fruktansvärt att hända.

Pastoralrådets plenum
Flera motioner hade inkommit till vårens möte. Två handlade om prästernas integrering i Sverige och i stiftets ordningar. En motion handlade om bättre stöd till församlingarnas ekonomer och sekreterare. En motion handlade om rättvisare villkor för alla kyrkor och samfund i Sverige jämfört med Svenska kyrkan. Två motioner handlade om regelverk för församlingar och stiftets pastoralråd. En motion handlade om att ta fram en skrift som dokumenterar bland annat pastoralrådets verksamhet i stiftet.

Söndag 30 mars
Biskopens katekes
Det är 25 år sedan Birgitta utropades till Europas skyddshelgon vid sidan av Katarina av Siena och Edith Stein. Europa hade redan tre manliga skyddspatroner, nu såg den helige Johannes Paulus II behovet av tre kvinnor. Påven tänkte att den kvinnliga karismen är nu mer nödvändig än någonsin i Europa.
Birgitta är vårt stifts och vårt lands skyddshelgon. Hon finner respekt även hos andra samfund i Sverige. Även icke troende ser henne som viktig för vår kultur och vår historia. Hennes profetiska röst behövs mer än någonsin. Hon sätter Jesus Kristus helt i centrum. Hennes devis kan översättas Vår kärlek är korsfäst – eller är den korsfäste. Våra synder har korsfäst honom. Vi alla är de som kommer till korta, med vår likgiltighet och mera sådant. Birgitta är en radikal omvändelsepredikant. Hon, liksom Jungfrun, lever i ständig relation med Jesus. Vi får ta dem till hjälp att leva i ständig identifikation med honom.
Birgitta är känd för brudmystik och ställer hela sitt liv i hans, brudgummens, tjänst.
Hon vågade tala hårda ord mot de mäktiga, ställde dem till svars på radikalt sätt. Tog även ställning för fredens sak, försökte ända hundraårskriget. Såg sig som Guds språkrör för att återställa freden.
Vi får lov att hitta vårt sätt att göra detta, göra som Birgitta.
Hon var en föregångare vad gäller socialläran och predikar omvändelse även för kyrkan – till exempel att påven skulle lämna sitt beroende av världslig makt i Avignon och flytta tillbaka till Rom.
Hon fick inte se sina visioner realiserade (hundraårskriget slut, påven åter i Rom, grundande av eget kloster) men fortsatte sin kamp. Så även vi: fortsätta göra vad vi kan för att evangeliet skall bära frukt.
Birgitta har också en stor ekumenisk kraft – det får vi tänka på nu vid firandet av det ekumeniska året. Det finns exempelvis många i Svenska kyrkan många som vill tränga in i Birgittas budskap och leva med henne som förebild – jämför Societas Sanctae Birgittae med deras möten i Vadstena runt 27 juli.
Stiftet firar numer också katolsk mässa på hennes himmelska födelsedag i den kyrkan som byggts efter hennes noggranna anvisningar.
Synen på kyrkan, synen på påven kan vara åtskiljande mellan kristna i Sverige, men i samband med påvens sjukdom har visats mycket stöd, omtanke och intresse för påven och ämbetet. Man har känt en gemensam närhet kring påven – något verkar ha förändrats.
Även synen på Maria verkar förändras, och där kan vi peka på Birgittas relation till Maria; hon kallar henne ibland sin svärmor!
Biskopen anar något av en bikt-väckelse: sägs att det kommer fler till bikt numer.
Det känns som om det finns en större öppenhet hos protestanter även i synen på helgonen och att de nu lever hos Gud – de är inte ”bara döda” och därför inte bara förebilder, utan också förebedjare.
Birgitta kan i dessa frågor hjälpa oss att gå vidare i de ekumeniska samtalen.
Be om hennes förbön och ta henne till hjälp i ert arbete!

Antecknat av Anders Appelqvist, Skövde

Fastereträtt 4-6 april 2025

Reträttledare f Tomasz Slupkowski, kh i S:t Sigfrids församling, Borås

Under detta år firar vi Jubelår med tema Hoppet sviker oss inte. Det är ett viktigt ämne som hjälper oss att förnya vårt andliga liv. Reträtten är ett bra tillfälle att gå till bikt, och programmet är utformat för att passa såväl barn, ungdomar som vuxna.

Fredag 4 april Skövde
16.00 Föredrag för ungomar
17.30 Korsvägsandakt
18.00 Mässa med predikan
19.30 Enkel måltid, föredrag och samtal

Lördag 5 april Lidköping
10.30 Korsvägsandakt för barn
Mässa
Aktiviteter för barn och vuxna

Lördag 5 april Skövde
15.00 Föredrag för ungdomar
16.00 Samling för alla i kyrkan. Föredrag
16.20 Aktiviteter för barn i grupper, kafé
17.00 Korsvägsandakt
17.30 Möjlighet till bikt
18.00 Mässa. Reträttledaren predikar. Möjlighet till bikt.
19.30 Enkel måltid, föredrag och samtal

Söndag 6 april
9.00 Mässa i Lidköping
11.30 Mässa i Skövde
13.30 Mässa på polska i Skövde

Välsignad den man som sätter sin lit till Herren

Predikan av f Mirek Jankowski den 16 februari 2026

Pater Andrzej ville ta tillfället i akt och bad mig i går att hålla predikan i vår kyrka i
dag. Det blir min första predikan i Sverige efter åtta år utomlands.
Under de senaste sju åren har jag varit förvaltare av ett av de äldsta
Mariasanktuarierna i Polen. Sanktuariet med Jungfru Marias mirakulösa staty är nu
nästan sjuhundra år gammalt. Bredvid kyrkan ligger vårt stora kapucinkloster, som
redan är trehundra år gammalt. I detta kloster fängslade den kommunistiska regimen
en biskop som även var kardinal och polackernas främste herde, alltså kyrkans
primas, och som blev saligförklarad den 12 september 2021. Han heter Stefan
Wyszyński. På grund av sin helighet, sin visdom, sitt mod inför de kommunistiska
förföljarna och sin kärlek till kyrkan fick han titeln årtusendets primas.
Det började på natten den 26 september 1953. Han arresterades i sitt biskopspalats i
Warszawa när han var helt ensam, och regimens agenter körde honom om natten i
hemlighet till okända delar av landet. Till slut stannade agenterna just vid vårt kloster,
och i skydd av natten bröt de sig in i klostret. Genast annekterade de en del av
klostret, och utan våra bröders kännedom fängslade de primasen där. Biskopen
bevakades av tjugo beväpnade Bezpieka-agenter, regimens hemliga säkerhetspolis.
Det var så helvetet på jorden började för kardinalen, och det varade i tre hela år. I
detta fängelse och på hans tre följande platser fruktade kardinalen det värsta,
eftersom kommunisterna vid den tiden avsatte präster och biskopar och torterade
dem. En av dem, grymt mördad, är också saligförklarad i dag och hans namn är Jerzy
Popiełuszko. Han massakrerades och kastades i floden år 1984. Den tredje av de
förföljda var kardinal Karol Wojtyła, senare påven Johannes Paulus II.
Stefan Wyszyński blev självklart psykiskt och fysiskt förtryckt vid den tiden, till den
grad att han blev sjuk. Det värsta var att kyrkan i Polen under dessa tre år inte visste
var deras främste herde fanns, och han hade själv inte heller kontakt med någon. Det
skrevs tyvärr mycket förtal om honom i pressen, och det var den informationen som
allmänheten fick. Kommunisterna ville fullständigt förstöra kyrkan, till att börja med
genom att eliminera präster och biskopar. ”Saliga är ni, när man för Människosonens
skull hatar er och stöter bort er och smädar er och gör ert namn avskytt. Gläd er på
den dagen och dansa av fröjd, ty er lön blir stor i himlen”, säger Jesus i dagens
evangelium (Luk 6).
Varför nämner jag den här historien just i dag? Därför att mycket värre förföljelser har
börjat i vår tid. Förföljelsen av tron på Jesus Kristus i dag har samma och även nya
metoder. Och denna förföljelse gäller inte bara tron, utan också mänsklig frihet i
allmänhet. Under det senaste året har till exempel en annan präst fängslats och
misshandlats på liknande sätt i mitt land. I Europa straffas och fängslas präster och
trogna kristna i dag för att de talar sanning och ber i de rätta intentionerna, till
exempel för de ofödda barnen och deras mammor. I Europa finns det redan zoner på
tvåhundra meter runt abortkliniker, där det är förbjudet för kristna att be, till och
med i tystnad och i sina egna hem! Den som inte följer reglerna straffas med böter
eller fängelse. Otroligt, men sant. Denna absurda laglöshet, mot Guds lagar,
genomsyrar Europa i dag. Vi måste vara förberedda för det, med Andens och
evangeliets styrka, precis som den salige Wyszyński eller Popiełuszko var.
Kanske skulle man ha trott att dessa två offer för grym orättvisa och förföljelse, dessa
två föredömliga herdar, hatade kommunisterna. Men inte alls! Under den tre år långa
arresteringen försökte kardinal Wyszyński avstå från att hysa ovänliga känslor mot sina
torterare, fast de ibland betedde sig omänskligt mot honom. Han kämpade i sitt hjärta
för rätten att älska dem i stället. Så skrev han i sin dagbok, sina
”Fängelseanteckningar” från den tiden: ”De kommer inte att tvinga mig att hata dem.”
Kardinalen hade en stark tro på Guds makt att göra något gott av allting. Till och med
hans förföljare kunde, liksom Herodes på Jesu tid, omedvetet samarbeta med honom
för att sprida Guds härlighet. ”Om de överdriver sitt hat, blir de apostlar för den sak de
bekämpar”, skrev han. Det betyder att Guds försyn är så allsmäktig att våra fiender inte
kan ta bort Guds nåd från oss, oavsett vad de gör. Detta eftersom ”Ingenting som
kommer utifrån in i en människas inre kan göra henne oren. Men det som utgår från
en människas hjärta gör henne oren. Den som har öron att höra med, han må höra”
(Mark 7). Kardinalen försökte med all sin andliga styrka att upprätthålla ett rent och
vänligt hjärta mot alla. Kardinal Wojtyła, senare Johannes Paulus II, gjorde detsamma
under samma omständigheter mot sina förföljare.
Jerzy Popiełuszko, emellertid, stod under ständig bevakning av agenter. Dag och natt.
Men den helige prästen hatade dem inte, trots att han förväntade sig att troligen dö
för deras händer. När de vaktade honom runt hans hus i den kalla vintern, gick prästen
ut på kvällen med en termos varmt te och bjöd dem på en varm dryck, för han tyckte
synd om dem eftersom de frös.
Stefan Wyszyński skrev vidare i sina ”Fängelseanteckningar”, att – och nu citerar jag
honom – ”Det åttonde ’sakramentet’ i kyrkans liv – detta är martyrskapet” … ”Jag ser
det dagliga beviset på Kristi sanning i orden: ’Om de har förföljt mig, skall de också
förfölja er’ ” … ”Är det inte en tröst att vi bekräftar sanningen i Kristi ord i oss själva? Är
det inte nödvändigt att glädjas åt denna sanning, även om det gör mycket ont? Och
denna sanning gör oss fria, även om det är på ett så smärtsamt sätt.” Slut på citatet.
Just detta hörde vi i dagens evangelium (Luk 6): ”Saliga är ni, när man för
Människosonens skull hatar er och stöter bort er och smädar er och gör ert namn
avskytt. Gläd er på den dagen och dansa av fröjd, ty er lön blir stor i himlen.”
Och när kardinalen efter sin frigivning från fängelset mindes denna grymma tid,
erkände han att det var en välsignad och mycket fruktbar tid för hela kyrkan i landet.
Så säger också profeten Jeremia i dagens läsning: ”Välsignad den man som sätter sin
lit till Herren, som litar helt till Herren. Han blir som ett träd planterat nära vatten”
(Jer 17). Ett sådant träd bär många frukter. I Wyszyńskis fall gav hans arbete upphov
till den framtida kyrkans frihet och stärkte den i många år framåt

Kör och Nikolaus på avslutning för undervisningen

Tredje advent 15 december 2024 avslutades höstens undervisning för våra barn. I både Lidköping och Skövde uppmärksammades detta med ett besök av den helige Nikolaus, biskop av Myra. En stor kör av alla barn gladde både biskop Nikolaus och församlingen med sånger och dikter som tolkade adventstiden med väntan på den kommande Kristus och firandet av Hans födelse.

Biskop Nikolaus fick förmånen av egen uppvaktning.

Det fanns gott om gotter för barn som genom deltagande i undervisningen gjort sig förtjänta av

Välkommen f Andrzej!

Första söndagen i advent 1 december 2024 tog vi emot vår nye kyrkoherde f Andrzej Konopka, OFM Cap: Välsignad är han som kommer i Herrens namn är vårt hälsningsord till vår herde. Han kommer till oss i sin Herres namn och genom det namnet kommer han att bli till vår välsignelse.

F Andrzejs skyddspatron, aposteln Andreas, firades vid en samling för barn och kateketer under lördagen. Vi ser rikligt kakfat och hur f Andrzej hälsas av Jolanta Vogel, en av våra kära kateketer.

Aposteln Andreas var fiskare, och kallades av Jesus att bli människofiskare. Vi skall stötta vår egen Andreas/Andrzej i hans fiske, och hjälpa honom vittja näten!

Text och bilder från avtackningen av förre kyrkoherden f Marek finns på särskild sida.

Den högtidliga installationen kommer ske vid ett senare tillfälle. Datum är ännu inte satt.

Tack för f Marek

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Messenger_creation_5EA96C7C-D805-4A15-AEEF-93869DCC8DEF-768x1024.jpeg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är received_1610419209849035-1024x768.jpeg

Kristus Konungens dag 24 november 2024 avtackades vår kyrkoherde f Marek Gil efter nio års tjänst i vår församling. Avtackningen leddes av församlingens pastoral- och ekonomiråd där Marta Suchora, Johnny Larsen och Krzysztof Lipka höll tal, lämnade blommor och en symbol för en kommande gåva: en tryckt ikon med samma motiv som den som kommer att skrivas för hand och överlämnas vid ett senare tillfälle: den helige Brynolf och den heliga Elin, församlingens skyddshelgon.

I talet till f Marek betonades hans öppenhet för sina församlingsbor och hans stora betydelse för katekesens utveckling, och i sitt svarstal förklarade f Marek att vår församling, där han fick sin första tjänst som kyrkoherde, har lärt honom vad det är att vara kyrkoherde och att vi kommer att förbli hans första kärlek.

(Bild och film från avtackningen har skapats av Agnieszka Labak.)

En riklig buffet, som förberetts av flera församlingsbor och som med sin medelhavsinspiration speglade församlingen, följde efter mässan i församlingssalen. Till kaffet kom en smaklig buffet med polska bakverk som speglade en annan aspekt av försäljningen.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 1000008642-1024x768.jpg

Här nedan ses f Marek i special-beställd t-shirt med den heliga Elin samt det omslag med hälsningar som församlingsmedlemmar lämnade efter mässan i Skövde.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Messenger_creation_319FC298-BFAE-4FC8-818F-C04588923B26-1-768x1024.jpeg

På bilden överst syns f Marek med den ikon-pant som överlämnades som gåva från församlingen, En ikon från Ikonverkstaden på Kållandsö har tidigare skrivits för förre församlingsekreteraren.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Messenger_creation_7C0E8452-BD08-44CA-91D2-F1D26751B1D8-801x1024.jpeg