Den heliga Elin firades tisdag och onsdag 30 och 31 juli i Skövde och i Götene. Se bildspel här nedanför!
Högtiden inleddes i Skövde på tisdagen med en vandring från den heliga Elins källa utanför staden in till Sankta Helena kyrka där vi stannade på platsen utanför hennes krypta där det finns en fin staty av helgonet. Det är Astri Taubes som 1950 gjort den fina bilden av vårt helgon. Utanför kyrkan fotograferades sällskapet som bestod både av församlingsbor och tillresta pilgrimer från Göteborg, Alingsås och Angered.
På kvällen samlades vi i Götene där mässan firades i den vackra lilla kyrkan som också är helgad till den heliga Elin. Mässan firades med antifoner och hymner från biskop Brynolfs officium till den heliga Elin. Han lovade ju att skriva ett officium som tack för den hjälp han fått i sjönöden på Vättern efter att ha anropat Elin om hennes förböner.
Efter mässan serverades förfriskningar i den ljumma försommarkvällen där flera utsocknes bidrog till det rikliga fikabordet (både katolska och svenskkyrkliga vänner). Dessförinnan hade prästen i Götene, Håkan Brattgård, givit en fin guidning av kyrkan.
Efter fika var det dags att avsluta dag ett av firandet med completorium i kyrkan. Även här använde vi som hymn en text från Brynolfs officium. Hela completoriet sjöngs gemensamt i Elins kyrka som i 900 år härbärgerat lovsångers ljud.
För nattvilan var några pilgrimer härbärgerade i gästrummen i kyrkan i Skövde. Så tacksamma vi kan vara över möjligheten att få erbjuda logi till våra andliga resenärer i våra egna lokaler!
På onsdagen fortsatte firandet med en ekumenisk del. Onsdagarnas öppna sommar-prostgård med fika, gemenskap, sång och programinslag i centrala Skövde hos Svenska kyrkan var plats och tid. Ett trettiotal besökare var på plats och fick lyssna till Anders Appelqvist som berättade om helgonet och olika anknytningar till Franciskus (sången Måne och sol), katolskt liv och spåren av det i det lutherska Sverige och hur man de senaste hundra åren återupprättat både minnen och spår av katolskt liv i Sverige.
Vid 18-tiden, efter att aftonklämtningen ringt i S:ta Helena kyrka, gick vi i procession mot den heliga Elins källa. Som bön bad vi rosenkransen med hjälp av radband från b Jan. Det var för många första kontakten både med pilgrimsvandring, Elins källa och rosenkransbönen.
Där avslutade vi firandet med några tankar kring källan, det livgivande vattnet och påminnelsen om källvattnet som livgivande, rent och påminnelse om vårt dop. Vi läste litanian till den heliga Elin tillsammans.
Många av deltagarna uttryckte sin tacksamhet över detta ekumeniska arrangemang. Från katolska församlingen gladde vi oss över gemenskapen i bönen tillsammans med våra kristna vänner i olika åldrar, bland annat flera barn – vår glädje och vårt hopp!
Sancta Elin, ora pro nobis!